İş Yeri Açma Belgesi

İş Yeri Açma Belgesi

Teknik lise mezunları ve genel liselerden birinden mezun olup ta önlisans seviyesinde mesleki ve teknik öğrenim görenler ile, meslek lisesi mezunu olup

28.11.2012 2041

İŞYERİ AÇMA BELGESİ NASIL ALINIR

1) Teknik lise mezunları ve genel liselerden birinden mezun olup ta önlisans seviyesinde mesleki ve teknik öğrenim görenler ile, meslek lisesi mezunu olup ta alanı dışında bir meslek dalında önlisans eğitimi görenlere mesleğinde en az 1 yıl çalıştıktan sonra;


2)  Lisans seviyesinde mesleki ve teknik eğitim görenler ile, meslek lisesi mezunu olup ta mesleği ile ilgili meslek dalında önlisans eğitimi alanlara doğrudan işyeri açma belgesi verilir. (Kanun maddesi :30)

 

Başvuruda İstenilenler belgeler

  1-Okul diplomalarının aslı ve fotokopisi

  2-Nüfüs Cüzdanı aslı ve fotokopisi

  3- 4 adet vesikalık fotoğraf

  4-Sağlık ve fiziki durumunun mesleğinin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olduğunu gösterir doktor raporu 

  5-Dilekçe (okulda hazır var)

 

     Şartları uyan kimseler yukarıda yazılı evraklarla birlikte kendilerine en yakın mesleki eğitim merkezine başvuruda bulunarak sınava girmeden doğrudan İşyeri Açma Belgesi alabilirler. (İşyeri Açma Belgesi ,Ustalık Belgesi ile aynı işi görmektedir.)

 

     3308 sayılı yasa gereğince çıraklık eğitimi uygulama kapsamındaki meslek dallarında işyeri açacakların Milli Eğitim Bakanlığınca düzenlenmiş ustalık belgesine sahip olması ya da bu belgeye sahip olanları işyerinde çalıştırması gerekmektedir.

        Aynı kanuna göre bir işyerinde usta unvanı ile çalışan bir kişi, o işyerinde yapılan mal ve hizmet üretiminin yanısıra, işyerinde çalışan aday çırak ve çırak öğrencilerin eğitiminden de sorumlu bulunmaktadır. Bu sebeple, işyerlerinde hizmet akdi ile istihdam edilen "ustalık belgesi" sahibi kişilerin usta unvanı ile birden fazla işyerinde çalışmaları mümkün bulunmamaktadır.

         Ayrıca, 3308 sayılı kanunun çıraklık eğitimi uygulama kapsamındaki il ve meslek dallarında işyeri açan ustalık belgesi sahibi kişilerin, bu il ve meslek dallarında işyerlerinin şubelerini açmak istemeleri halinde, işyerlerinin şubelerinde "ustalık belgesi" bulunan bir kişiyi istihdam etmeleri gerekmektedir. İstihdam ettikleri bu ustaların da, yukarıda belirtilen sebeplerle başka bir işyerinde çalışmaları mümkün bulunmamaktadır.